Dibuix de Toni Llobet

Rossinyol
(Luscinia megarhynchos)

L'ocell i el seu hàbitat

El rossinyol és un ocell de mida petita (15-18 cm) molt conegut pel seu cant que exhibeix tant de dia com de nit durant els mesos de primavera i estiu. Passa l’hivern al sud del Sàhara, arriba a Catalunya el mes d’abril i marxa al setembre. Es troba en tota mena d’ambients sempre i quan hi hagi bardisses abundants on amaga el niu i busca aliment. Ocell de terra baixa, es localitza entre el nivell del mar i els 1.000 m d’altitud, tot i que de manera puntual pot pujar fins als 1.800 m. La seva àrea de cria a Catalunya es troba en sectors amb temperatures mitjanes del mes d’agost superiors als 15ºC.

Més informació sobre l'ocell a Catalunya


Tendència

En el període 2002-2011 el rossinyol ha experimentat un augment moderat d’una mitjana del 1% anual, de manera que al 2011 s’han detectat un 24% més de rossinyols que el 2002. A Europa entre 1990 i 2010 el rossinyol s’ha mantingut estable tot i que amb anterioritat va patir un fort descens entre 1980 i 1985.

Tendència del rossinyol a Catalunya. L'índex de població representa la variació en percentatge en les observacions realitzades al SOCC durant els anys d'estudi. És normal que les poblacions de les espècies pateixin oscil·lacions naturals lligades a bones i males temporades. Per aquest motiu els programes de seguiment requereixen de llargues sèries d’anys amb dades per establir tendències consistents. En aquest cas s’aprecia un augment força regular al llarg del període estudiat que nomès es va veure frenat el 2009.

Més informació sobre l'ocell a Europa


Afectació pel canvi climàtic a la regió mediterrània

Les previsions de futur de l’atles climàtic dels ocells d’Europa apunten a què les poblacions del rossinyol a l’àrea mediterrània no patiran canvis significatius entre l’actualitat i  finals del segle XXI. De fet, els canvis de distribució esperats es centren en una expansió cap al nord que permetria que el rossinyol pugui arribar a colonitzar el sud d’Escandinàvia.


Afectació del canvi climàtic en la migració

El rossinyol és l’espècie que ha modificat en major grau la seva data d’arribada a la mediterrània occidental. Aquest canvi suposa un avançament en 6 dies de la data mitjana d’arribada dels rossinyols.


No hi ha cap comentari en aquesta secció

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits