Dubtes i comentaris (Totes les seccions)

Des del registre 1 fins el 5 d'un total de 13

1 | 2 | 3 | Següent » | Darrera »»

Laura Riera ha escrit:

Hola! Colcu em podria dir les causes i les consequencies del canvi climatic en general? I tambe, colqu em podria respondre  a la pregunta: La nostra societat esta abocada al colapse ecologic? 

Ecco respon:

Hola Laura,

Les preguntes que ens fas tenen una resposta complexa que requereix més que algunes línies i, per aquest motiu et remetrem a diverses fonts. En relació a les conseqüències globals del canvi climàtic, com que aquesta és una pagina dedicada als ocells no podem respondre del tot i et remetem a l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic que té molt bona documentació al seu web http://canviclimatic.gencat.cat/ca/el_canvi_climatic/Consequencies_cc/.

En relació al possible col·lapse ecològic, les nostres dades indiquen que hi ha espècies afavorides i espècies desfavorides i, per tant, hi haurà guanyadors i perdedors a la llarga. El punt clau segurament serà la velocitat amb la qual les espècies són capaces d’adaptar-se als canvis. En aquest sentit els ocells van per davant d’altres organismes tal i com es va demostrar en l’article que tenim penjat a http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3, però és probable que els sistemes naturals en conjunt pateixin notables desajustos que cal anar veient com s’equilibren i en quin sentit. Com a exemple cal dir que sembla que en sistemes mediterranis tindrem majors problemes de sequera i, per tant, només sobreviuran organismes molt adaptats a viure amb poca aigua el que pot conduir a una mena de desertització de la mediterrània nord on estem ubicats. En canvi, en zones temperades, l’augment de la temperatura pot afavorir una major productivitat dels sistemes i, fins i tot, millores en alguns casos. Pots trobar molt material de consulta en aquest tema a http://www.creaf.cat/ca/recerca/ecologia-funcional-i-canvi-global

Esperem que la nostra resposta et sigui útil i moltes gràcies per adreçar-te a nosaltres.

 

Fins aviat

2016-11-05 14:13:15 | Efectes

noa ha escrit:

Hola m\'encanta aquesta pajina es molt interesant

Ecco respon:

Moltes gràcies Noa,

des de l'administració de la pàgina ens n'alegrem de rebre comentaris com aquest.

 

2016-02-10 19:22:29 | Efectes

Roser Senmarti ha escrit:

Hola 

et volia preguntar si em podries respondre la pregunta següent: 

Per què els ocells poden ser un bons indicadors del canvi climàtic?

Ecco respon:

Hola Roser,

La pregunta és molt interessant. Els ocells es consideren molt bons indicadors dels canvis ambientals i, per tant, del canvi climàtic per una sèrie de característiques.

La primera és que els ocells conformen un grup que es troba a tot arreu i que colonitza tota mena d’ambients. Aquest fet fa que el seu estudi com a grup permeti avaluar canvis ambientals en tots els ambients i arreu del planeta. Imagina que els ocells només es trobessin als boscos o en un determinat continent. En aquest cas, només ens serien útils per estudiar els canvis als boscos o en aquell continent.

La segona és una combinació de la seva gran capacitat de desplaçament i el gran nombre d’estratègies que utilitzen per poder fer front a les seves necessitats (com cercar menjar o un lloc on criar). Aquestes dues característiques juntes fan que els ocells responguin més ràpidament que altres grups biològics als canvis que es donen en el medi i que, per tan, el seguiment de les poblacions any rere any permet veure canvis en molt poc temps. Tot i així, en relació al canvi climàtic pots veure en aquest mateix web (http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3) que els ocells no arriben a adaptar-se als canvis a la velocitat que ho està fent el clima.

La tercera i última és que els ocells són fàcils d’identificar i que hi ha molta gent que és capaç de fer-ho. A més gran part d’aquesta gent està disposada a participar en programes de seguiment sota uns estàndards científics mínims. Això fa que es pugui aprofitar el treball del voluntariat per obtenir moltes dades que, degudament analitzades, ens mostrin els canvis globals i com les espècies hi responen.

Moltes gràcies pel teu comentari i fins aviat!

2015-05-22 14:27:30 | Efectes

lluis ha escrit:

A mi m\'agrada molt aquesta página web

Ecco respon:

Moltes gràcies Lluís,

esperem que continui així per molt de temps

Fins aviat!

2014-12-27 15:23:17 | Prediccions

Pere Alzina i Bilbeny ha escrit:

Enhorabona per aquesta web tan nítida, clara i ben estructurada. Mirant-la i remirant-la m'han vingut al cap un parell de dubtes:

1. En l'interactiu "Actua" l'estimació de la distribució final es basa en algun càlcul o tan sols en el % de repostes "positives" o "negatives" pel medi?

2. Les prediccions de canvi climàtic són diverses o n'hi ha una de sola? Té el consens i acceptació del 100% de la comunitat científica o...hi ha alguns que ho tenen clar i d'altres que no? 

3. En els canvis de distribució potencial futura de cada espècie (mapes de distribució futura) es tenen en compte només aspectes climàtics o també fisiognòmics (estructura vertical i horitzontal de la vegetació)? 

Ecco respon:

Hola Pere,

moltes gràcies per les felicitacions i agraïm que la pàgina t'hagi agradat. En relació als dubtes que expreses:

1. Efectivament el resultat de l'apartat actua nomès es basa en el % de respostes positives i negatives ja que vol ser un joc senzill i amable per mostrar com el nostre comportament pot influir en el medi que ens envolta.

2. El que té consens en la comunitat científica és l'evidència del canvi climàtic. Les prediccions tenen el mateix consens que poden tenir les prediccions metereològiques. Per tant, aquelles prediccions publicades en revistes cientifíques de prestigi es poden considerar més o menys consensuades. Tot i així, la ciència és discusió i, per tant, totes les prediccions estan subjectes a canvis a la vista de noves investigacions. El que presentem aquí té un consens ampli a escala europea.... de moment!

3. Els mapes de distribució potencial futura estan calculats només amb variables climàtiques. Aquest fet pot repercutir de manera encara més negativa en algunes espècies de boscos subalpins ja que si les prediccions s'acompleixen, es fa díficil creure que els boscos puguin "escalar" les muntanyes al mateix ritme que els ocells.

Fins aviat i moltes gràcies pel teu comentari

2013-06-25 12:12:42 | General

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits