Roser Senmarti ha escrit:

Hola 

et volia preguntar si em podries respondre la pregunta següent: 

Per què els ocells poden ser un bons indicadors del canvi climàtic?

Ecco respon:

Hola Roser,

La pregunta és molt interessant. Els ocells es consideren molt bons indicadors dels canvis ambientals i, per tant, del canvi climàtic per una sèrie de característiques.

La primera és que els ocells conformen un grup que es troba a tot arreu i que colonitza tota mena d’ambients. Aquest fet fa que el seu estudi com a grup permeti avaluar canvis ambientals en tots els ambients i arreu del planeta. Imagina que els ocells només es trobessin als boscos o en un determinat continent. En aquest cas, només ens serien útils per estudiar els canvis als boscos o en aquell continent.

La segona és una combinació de la seva gran capacitat de desplaçament i el gran nombre d’estratègies que utilitzen per poder fer front a les seves necessitats (com cercar menjar o un lloc on criar). Aquestes dues característiques juntes fan que els ocells responguin més ràpidament que altres grups biològics als canvis que es donen en el medi i que, per tan, el seguiment de les poblacions any rere any permet veure canvis en molt poc temps. Tot i així, en relació al canvi climàtic pots veure en aquest mateix web (http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3) que els ocells no arriben a adaptar-se als canvis a la velocitat que ho està fent el clima.

La tercera i última és que els ocells són fàcils d’identificar i que hi ha molta gent que és capaç de fer-ho. A més gran part d’aquesta gent està disposada a participar en programes de seguiment sota uns estàndards científics mínims. Això fa que es pugui aprofitar el treball del voluntariat per obtenir moltes dades que, degudament analitzades, ens mostrin els canvis globals i com les espècies hi responen.

Moltes gràcies pel teu comentari i fins aviat!


2015-05-22 14:27:30 | Categoria: efectes

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits