Laura Riera ha escrit:

Hola! Colcu em podria dir les causes i les consequencies del canvi climatic en general? I tambe, colqu em podria respondre  a la pregunta: La nostra societat esta abocada al colapse ecologic? 

Ecco respon:

Hola Laura,

Les preguntes que ens fas tenen una resposta complexa que requereix més que algunes línies i, per aquest motiu et remetrem a diverses fonts. En relació a les conseqüències globals del canvi climàtic, com que aquesta és una pagina dedicada als ocells no podem respondre del tot i et remetem a l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic que té molt bona documentació al seu web http://canviclimatic.gencat.cat/ca/el_canvi_climatic/Consequencies_cc/.

En relació al possible col·lapse ecològic, les nostres dades indiquen que hi ha espècies afavorides i espècies desfavorides i, per tant, hi haurà guanyadors i perdedors a la llarga. El punt clau segurament serà la velocitat amb la qual les espècies són capaces d’adaptar-se als canvis. En aquest sentit els ocells van per davant d’altres organismes tal i com es va demostrar en l’article que tenim penjat a http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3, però és probable que els sistemes naturals en conjunt pateixin notables desajustos que cal anar veient com s’equilibren i en quin sentit. Com a exemple cal dir que sembla que en sistemes mediterranis tindrem majors problemes de sequera i, per tant, només sobreviuran organismes molt adaptats a viure amb poca aigua el que pot conduir a una mena de desertització de la mediterrània nord on estem ubicats. En canvi, en zones temperades, l’augment de la temperatura pot afavorir una major productivitat dels sistemes i, fins i tot, millores en alguns casos. Pots trobar molt material de consulta en aquest tema a http://www.creaf.cat/ca/recerca/ecologia-funcional-i-canvi-global

Esperem que la nostra resposta et sigui útil i moltes gràcies per adreçar-te a nosaltres.

 

Fins aviat


2016-11-05 14:13:15 | Categoria: efectes

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits