Les conseqüències del canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic no només poden ser dramàtics als pols o a les illes tropicals formades per esculls coral·lins. Si als efectes del canvi climàtic sumem altres impactes derivats de l’acció de l’home, com la destrucció directa dels hàbitats naturals, podem anticipar que els mecanismes que tenen les espècies per adaptar-se als canvis poden ser insuficients.

La conseqüència més immediata que està tenint el canvi climàtic en els ocells és el desplaçament de les àrees de distribució d’algunes espècies cap a localitats més al nord o altituds més elevades, tal i com s’ha pogut documentar en seguiments de llarga durada com el comptatge d’ocells del dia de Nadal que es realitza a Nord Amèrica des de fa més de 100 anys. Aquests canvis poden implicar que una espècie no trobi l’aliment adequat a la seva nova localitat, o que estableixi relacions de competència amb espècies amb les que fins aleshores no ho feia, de manera que una de les espècies patirà una amenaça per a la qual no està adaptada actualment. Si l’espècie que hi surt perdent en la relació de competència ja té en l’actualitat una població reduïda, les probabilitats d’extingir-se poden ser molt altes.

També pot passar que una espècie no pugui canviar el seu lloc de vida i per tant estigui sotmesa a la pressió dels canvis en la dinàmica del sistema on viu. En aquest cas, les adaptacions que té poden resultar innecessàries o, fins i tot, perjudicials. La perdiu blanca del dibuix de baix, per exemple, és un ocell de muntanya que, a Catalunya, només es troba en els prats dels sectors més elevats dels Pirineus. A l'estiu presenta un plomatge marró o gris similar a les pedres de les regons on viu. A l’hivern canvia el seu plomatge per un de totalment blanc que li serveix per amagar-se dels seus depredadors enmig d’un ambient completament nevat. Si el canvi climàtic comporta menors nevades a l’hivern, la perdiu blanca serà molt més visible i, en conseqüència, podrà ser capturada fàcilment per altres animals. Al ser una espècie escassa les baixes per predació poden ajudar a que es perdin les poblacions de manera molt ràpida.

En definitiva, sinó som capaços de disminuir la velocitat amb la que aquest canvi es produeix, segurament provocarà l’extinció de moltes espècies i aquesta pèrdua de biodiversitat pot acabar alterant profundament el mateix funcionament del planeta que ens sustenta. Cal prendre accions tant des del punt de vista de les nostres actituds individuals com tenir iniciatives en el camp de la conservació de les espècies que considerin les previsions de futur a l’hora d’establir prioritats d’actuació.

Dibuix de Martí Rodríguez

Comentaris en aquesta secció (5)

Laura Riera ha escrit:

Hola! Colcu em podria dir les causes i les consequencies del canvi climatic en general? I tambe, colqu em podria respondre  a la pregunta: La nostra societat esta abocada al colapse ecologic? 

Ecco respon:

Hola Laura,

Les preguntes que ens fas tenen una resposta complexa que requereix més que algunes línies i, per aquest motiu et remetrem a diverses fonts. En relació a les conseqüències globals del canvi climàtic, com que aquesta és una pagina dedicada als ocells no podem respondre del tot i et remetem a l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic que té molt bona documentació al seu web http://canviclimatic.gencat.cat/ca/el_canvi_climatic/Consequencies_cc/.

En relació al possible col·lapse ecològic, les nostres dades indiquen que hi ha espècies afavorides i espècies desfavorides i, per tant, hi haurà guanyadors i perdedors a la llarga. El punt clau segurament serà la velocitat amb la qual les espècies són capaces d’adaptar-se als canvis. En aquest sentit els ocells van per davant d’altres organismes tal i com es va demostrar en l’article que tenim penjat a http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3, però és probable que els sistemes naturals en conjunt pateixin notables desajustos que cal anar veient com s’equilibren i en quin sentit. Com a exemple cal dir que sembla que en sistemes mediterranis tindrem majors problemes de sequera i, per tant, només sobreviuran organismes molt adaptats a viure amb poca aigua el que pot conduir a una mena de desertització de la mediterrània nord on estem ubicats. En canvi, en zones temperades, l’augment de la temperatura pot afavorir una major productivitat dels sistemes i, fins i tot, millores en alguns casos. Pots trobar molt material de consulta en aquest tema a http://www.creaf.cat/ca/recerca/ecologia-funcional-i-canvi-global

Esperem que la nostra resposta et sigui útil i moltes gràcies per adreçar-te a nosaltres.

 

Fins aviat

2016-11-05 14:13:15

noa ha escrit:

Hola m\'encanta aquesta pajina es molt interesant

Ecco respon:

Moltes gràcies Noa,

des de l'administració de la pàgina ens n'alegrem de rebre comentaris com aquest.

 

2016-02-10 19:22:29

Roser Senmarti ha escrit:

Hola 

et volia preguntar si em podries respondre la pregunta següent: 

Per què els ocells poden ser un bons indicadors del canvi climàtic?

Ecco respon:

Hola Roser,

La pregunta és molt interessant. Els ocells es consideren molt bons indicadors dels canvis ambientals i, per tant, del canvi climàtic per una sèrie de característiques.

La primera és que els ocells conformen un grup que es troba a tot arreu i que colonitza tota mena d’ambients. Aquest fet fa que el seu estudi com a grup permeti avaluar canvis ambientals en tots els ambients i arreu del planeta. Imagina que els ocells només es trobessin als boscos o en un determinat continent. En aquest cas, només ens serien útils per estudiar els canvis als boscos o en aquell continent.

La segona és una combinació de la seva gran capacitat de desplaçament i el gran nombre d’estratègies que utilitzen per poder fer front a les seves necessitats (com cercar menjar o un lloc on criar). Aquestes dues característiques juntes fan que els ocells responguin més ràpidament que altres grups biològics als canvis que es donen en el medi i que, per tan, el seguiment de les poblacions any rere any permet veure canvis en molt poc temps. Tot i així, en relació al canvi climàtic pots veure en aquest mateix web (http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3) que els ocells no arriben a adaptar-se als canvis a la velocitat que ho està fent el clima.

La tercera i última és que els ocells són fàcils d’identificar i que hi ha molta gent que és capaç de fer-ho. A més gran part d’aquesta gent està disposada a participar en programes de seguiment sota uns estàndards científics mínims. Això fa que es pugui aprofitar el treball del voluntariat per obtenir moltes dades que, degudament analitzades, ens mostrin els canvis globals i com les espècies hi responen.

Moltes gràcies pel teu comentari i fins aviat!

2015-05-22 14:27:30

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits