El nostre planeta està poblat d’infinitat d’éssers vius. Els primers estudiosos es van centrar en classificar i inventariar totes i cada una de les espècies vivents. Ben aviat, però, es va poder constatar que aquesta tasca superava amb escreix les seves possibilitats.
D’altra banda, també es va poder comprovar com el creixement de la població i la demanda de més i nous recursos provocaven pèrdues importants de biodiversitat en forma d’extincions d’espècies. S’imposava, per tant, la necessitat d’algun sistema d’estudi senzill que possibilités l’elaboració d’indicadors sobre l’evolució del conjunt de la biodiversitat. Ara bé, com es pot saber quins canvis pateix allò que es coneix només parcialment?
Una bona manera d’esbrinar-ho és interpretar el que passa en el conjunt a partir del que succeeix en aquells grups biològics ben coneguts i fàcils d’estudiar, com és el cas dels ocells. Els ocells són coneguts per un ampli públic, de manera que si el col•lectiu que els observa, recull les dades de manera coordinada amb un protocol estàndard, els resultats es poden tractar per tal de determinar quines espècies augmenten la seva població i quines la disminueixen.
Si aquests resultats s’agrupen es poden generar indicadors de qualitat ambiental d’un hàbitat o d’un procés biològic. Aquests bioindicadors fan en el medi natural el mateix paper que un termòmetre en un malalt. El termòmetre mesura si una persona està malalta i en quin grau hi està afectat, i el bioindicador ens permet determinar quins canvis es produeixen en el medi natural i en quina mesura ho estan fent. A nivell europeu, els seguiments d’ocells i la posterior generació d’indicadors s’han anat implantant a la majoria de països i els seus resultats es tracten de manera conjunta per tal de determinar les tendències dels ocells a Europa.
Hola! Colcu em podria dir les causes i les consequencies del canvi climatic en general? I tambe, colqu em podria respondre a la pregunta: La nostra societat esta abocada al colapse ecologic?
Hola Laura,
Les preguntes que ens fas tenen una resposta complexa que requereix més que algunes línies i, per aquest motiu et remetrem a diverses fonts. En relació a les conseqüències globals del canvi climàtic, com que aquesta és una pagina dedicada als ocells no podem respondre del tot i et remetem a l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic que té molt bona documentació al seu web http://canviclimatic.gencat.cat/ca/el_canvi_climatic/Consequencies_cc/.
En relació al possible col·lapse ecològic, les nostres dades indiquen que hi ha espècies afavorides i espècies desfavorides i, per tant, hi haurà guanyadors i perdedors a la llarga. El punt clau segurament serà la velocitat amb la qual les espècies són capaces d’adaptar-se als canvis. En aquest sentit els ocells van per davant d’altres organismes tal i com es va demostrar en l’article que tenim penjat a http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3, però és probable que els sistemes naturals en conjunt pateixin notables desajustos que cal anar veient com s’equilibren i en quin sentit. Com a exemple cal dir que sembla que en sistemes mediterranis tindrem majors problemes de sequera i, per tant, només sobreviuran organismes molt adaptats a viure amb poca aigua el que pot conduir a una mena de desertització de la mediterrània nord on estem ubicats. En canvi, en zones temperades, l’augment de la temperatura pot afavorir una major productivitat dels sistemes i, fins i tot, millores en alguns casos. Pots trobar molt material de consulta en aquest tema a http://www.creaf.cat/ca/recerca/ecologia-funcional-i-canvi-global
Esperem que la nostra resposta et sigui útil i moltes gràcies per adreçar-te a nosaltres.
Fins aviat
2016-11-05 14:13:15
Hola m\'encanta aquesta pajina es molt interesant
Moltes gràcies Noa,
des de l'administració de la pàgina ens n'alegrem de rebre comentaris com aquest.
2016-02-10 19:22:29
Hola
et volia preguntar si em podries respondre la pregunta següent:
Per què els ocells poden ser un bons indicadors del canvi climàtic?
Hola Roser,
La pregunta és molt interessant. Els ocells es consideren molt bons indicadors dels canvis ambientals i, per tant, del canvi climàtic per una sèrie de característiques.
La primera és que els ocells conformen un grup que es troba a tot arreu i que colonitza tota mena d’ambients. Aquest fet fa que el seu estudi com a grup permeti avaluar canvis ambientals en tots els ambients i arreu del planeta. Imagina que els ocells només es trobessin als boscos o en un determinat continent. En aquest cas, només ens serien útils per estudiar els canvis als boscos o en aquell continent.
La segona és una combinació de la seva gran capacitat de desplaçament i el gran nombre d’estratègies que utilitzen per poder fer front a les seves necessitats (com cercar menjar o un lloc on criar). Aquestes dues característiques juntes fan que els ocells responguin més ràpidament que altres grups biològics als canvis que es donen en el medi i que, per tan, el seguiment de les poblacions any rere any permet veure canvis en molt poc temps. Tot i així, en relació al canvi climàtic pots veure en aquest mateix web (http://www.ecco.cat/documentacio.php?ac=det&id=3) que els ocells no arriben a adaptar-se als canvis a la velocitat que ho està fent el clima.
La tercera i última és que els ocells són fàcils d’identificar i que hi ha molta gent que és capaç de fer-ho. A més gran part d’aquesta gent està disposada a participar en programes de seguiment sota uns estàndards científics mínims. Això fa que es pugui aprofitar el treball del voluntariat per obtenir moltes dades que, degudament analitzades, ens mostrin els canvis globals i com les espècies hi responen.
Moltes gràcies pel teu comentari i fins aviat!
2015-05-22 14:27:30