Els ocells estan seguint les passes de l’escalfament del clima, però no prou ràpid

Una de les respostes dels organismes davant l’escalfament global és el canvi de la seva distribució geogràfica, en un intent de cercar zones amb climatologia que els resulti apropiada. A les nostres latituds, aquests canvis sovint es manifesten en forma de desplaçament de sud a nord. Però el fet que els organismes es desplacin cap el nord tot cercant millors llocs on viure no significa necessàriament que aconsegueixin trobar la zona climàtica a la que estan adaptats.

Aquest excel·lent treball d’uns científics del Museu d’Història Natural de París mostra els resultats d’una investigació realitzada amb les dades del seguiment d’ocells comuns a França. El principi bàsic en què es basa l’estudi és que cada espècie d’ocell pot viure en un rang de temperatures determinat. Quan analitzen les temperatures adequades de les espècies presents en un determinat indret, descobreixen que en cadascun dels punts del territori estudiat, any rere any, les espècies d’ambients càlids es van fent més abundants i les d’ambients freds més escasses. Es tracta, talment, d’un increment progressiu de la temperatura mitjana apropiada de les espècies presents en aquella mateixa localitat. Aquest augment equival a un desplaçament en la composició d’espècies de la comunitat d’ocells de 91 km cap al nord en les darreres dues dècades. Això podria suggerir que els ocells canvien el lloc on viuen i s’adapten efectivament al canvi climàtic... però l’estudi dels investigadors no acaba aquí. A més, estudien els canvis que mostren els termòmetres de les estacions meteorològiques del país i detecten que la temperatura ha augmentat força, concretament tant com per fer que, en promig, la temperatura d’un lloc en particular sigui ara la que fa 20 anys hi havia 273 km més al sud. Tot plegat indica com els ocells miren d’adaptar-se al canvi climàtic acostant-se als llocs que els resulten tèrmicament apropiats, però no hi arriben.

Figura: Podríem dir que mentre avui a Montpeller tenim una temperatura similar a la que fa gairebé dues dècades teníem a Barcelona, els ocells, en el seu camí cap el nord a la cerca de temperatures més adients, només han arribat a la Costa Brava... Aquest exemple que aquí mostrem es focalitza a les nostres latituds, però és cert que encara hem de veure si la magnitud del canvi que s’observa a França varia entre països. En qualsevol cas, si els ocells, uns dels grups d’animals de major mobilitat, es van quedant cada cop més al sud d’on es troba el clima que els és favorable, les conseqüències del canvi climàtic sobre altres animals menys mòbils o sobre les plantes poden ser encara pitjors.

Referència

Devictor, V., Julliard, R., Couvet, D. & Jiguet, F. (2008). Birds are tracking climate warming, but not fast enough.Proceedings of the Royal Society B: 275: 2743-2748

Descarregueu aquest article en PDF


Comentaris en aquesta secció (1)

Jan ha escrit:

Moltíssimes felicitats!!

Espero i desitjo que això vagi endavant.

Molta sort!! I moltes gràcies per tot! 

2010-12-25 08:22:57

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits