Aniol ha escrit:

Hola.

M'agradaria saber si al 2.050 o abans podrien arribar a desaparàixer completament de Catalunya o dels Pirineus espècies com el gall fer o la perdiu blanca.

Gràcies.

Ecco respon:

Hola Aniol,

assegurar amb certesa si una espècie arribarà a desaparèixer o no és una tasca summament difícil i, encara més, fer-ho amb una data concreta. Tot i així, si que podríem dir que, si l'escalfament global continua al ritme actual algunes espècies tindran moltes dificultats per sobreviure.

Dels dos casos que cites, possiblement, el més clar, és la perdiu blanca. En aquest cas, es tracta d'una espècie que necessita una temperatura mitjana al mes d'agost menor de 15º C. Actualment aquesta temperatura es situa entre 12 i 14º i els escenaris de canvi climàtic indiquen que al 2050 al Pirineu català la temperatura mitjana estaria entre 1 i 2º per sobre l’actual. Sota aquest supòsit, la perdiu blanca es trobaria molt al límit dels seus requeriments ecològics i, tot i que encara sobreviuria, tindria un futur delicat. De fet, actualment ha desaparegut ja d’algunes regions del pre-Pirineu i dels pre-Alps.

El cas del gall fer és més complicat i caldria veure si els boscos de pi negre, que son el seu habitat principal, poden aguantar l'escalfament. Els models existents a nivell de l’estat espanyol apunten a una reducció important en la seva distribució, però no a la seva desaparició abans del 2050. Per tant, es pot aventurar una disminució important de l’àrea de distribució del gall fer, però no la seva desaparició.

Finalment, cal assenyalar que totes les espècies vivents tenen una certa inèrcia que permet allargar els declivis. Aquest fet és més acusat en espècies de llarga longevitat com les dues que cites. D’aquesta manera, tot i que podrien tenir molts problemes per reproduir-se, alguns individus adults podrien sobreviure durant un cert temps i, per tant, trigar força a desaparèixer.

Salutacions!


2012-04-05 12:50:21 | Categoria: comentaris

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits